Activiteitenverslagen

Verslag bezoek aan stedelijk museum te Schiedam

Dinsdagmorgen 8 september om 09.27 zijn wij met bus 388 vertrokken naar Kralingse zoom en met de metro, die als eindpunt Hoek van Holland heeft, verder gegaan. 

Te Schiedam zijn we langs de Schie gewandeld, op weg naar het centrum. Bij Brasserie Stadhuis aan de Grote Markt, heerlijk een kopje koffie gedronken, op het terras. De Brasserie is daar sinds 2013 in het 350 jaar oude Stadhuis gevestigd. De laatste gemeenteraadsvergadering was in 1973. Gerestaureerd is het Stadhuis in 2004. 

Vervolgens zijn we via de Hoogstraat naar het Stedelijk Museum gelopen, deze is daar sinds 1940 gevestigd, op de plaats van het voormalige Sint Jacobus gasthuis, dit was gebouwd tussen 1262 en 1272. Na de sloop heeft architect Guidici eind 18e eeuw, het huidige gebouw gerealiseerd, dit was in 1787. In 1934 verhuisden de bejaarden van het Sint Jacobus gasthuis, naar een gebouw aan de Burgermeester Knappertlaan. 

Men komt het museum binnen via de voormalige kapel. De preekstoel en het orgel zijn nog aanwezig. Eigenlijk heel verrassend om zo via de kapel binnen te komen. Het museum profileert zich als museum voor moderne en hedendaagse Nederlandse beeldende kunst. Er worden werken van onder andere Co Br A, Zoro Feigl, Theo Goodjes, Jan Eric Visser en Margie Geerlinds tentoon gesteld. Het indrukwekkendste wat mij persoonlijk is bijgebleven, is het schaduwspel van Zoro Feigl: ”Zwermen”.  Dit is een bespannen ring van acht meter doorsnee gevuld met balletjes, doordat het in beweging is, en ontstaat er een spreeuwen ballet. 

Het geheel is opgehangen dus kun je het van onderaf bekijken. Jan Eric Visser maakt sculpturen van eigen afval, zoals kranten, folders en plastic verpakkingen, als stil protest tegen de consumptiemaatschappij. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geluncht hebben wij in de Bibliotheek Schiedam, de vroegere Korenbeurs of Koopmansbeurs, dit is een rijksmonument en is gebouwd tussen 1786 en 1792. Hier werden moutwijn, granen en spoeling verhandeld. De handel stond in direct verband met de in Schiedam gevestigde stokerijen voor jenever. Spoeling is een restproduct bij het bereiden van moutwijn en werd als veevoer verhandeld.

Al met al was het een goed georganiseerde en gezellige dag. Vanzelfsprekend hebben wij ook op de terugweg alle mondkapjes in het openbaar vervoer gedragen. Met dank aan Anneke van der Graaf, eindig ik mijn beschrijving van een geslaagde dag in het historische Schiedam.

Een bezoekje waard!

Hermine Van Der Ham

 

Fietstocht 15 septembermet een verrassing

Het zou de warmste 15e september ooit worden en dat hebben we geweten. Met 15 dames gingen op weg, een tocht uitgezet door Lieneke en Maaike. Bij Kinderdijk de pont over naar Krimpen aan de Lek en daarvandaan verder aan de andere kant van de Lek. Even zoeken naar ons koffie-adres, maar dat kwam goed.

 

 

 

 

Allemaal aan de koffie, meestal met wat lekkers erbij en toen vroeg Dicky even de aandacht en toen gaf ze mij, namens alle fietsvrouwen een cadeau als waardering voor alle  jaren dat ik alles rondom het fietsen verzorgde. Nou… dat had ik totaal niet verwacht. Heel lief allemaal en hartelijk bedankt, ik was er ontroerd van. Er was over nagedacht want in de verpakking zat een fles wijn met een fiets op het etiket, chocolaatjes met fietsjes erop, een VVV-bon en een kaart met fietsen erop met alle namen. Ik vind het eigenlijk teveel, maar ben er wel erg blij mee. Nogmaals allemaal bedankt.

Na de koffie weer verder gefietst en bij Bergambacht weer naar onze kant overgevaren. Het werd inmiddels wel erg warm, en er bleken wat wegen afgesloten. Uiteindelijk is de groep wat uit elkaar gevallen, dat proberen we altijd te voorkomen, maar het ging nu niet anders. Zelf kreeg ik op het laatst nog een lekke band, dus het laatste stuk, ongeveer vanaf het stoplicht waar auto’s rechtsaf de A15 oprijden richting Gorkum, was het lopen. Geen lolletje met die hitte, maar ik ben goed thuisgekomen, Joke wilde me niet alleen laten en is bij me gebleven.

Al met al een enerverende dag, maar het was, zoals altijd, gezellig met elkaar, en die temperatuur gaat wel weer naar beneden.

Groetjes, Tonny