Oma’s schortje

Ik geloof niet dat onze kinderen weten wat een schortje is.

Het voornaamste gebruik van Oma’s schortje was om haar jurk te beschermen, omdat ze er maar een paar had. Maar ook omdat het makkelijker was, om een schortje te wassen in plaats vaneen jurk. Ze gebruikte het schortje ook als pannenlappen, om de pannen van de kachel of uit de oven te halen.. het diende ook om de tranen en de vuile neus van de kinderen af te vegen..

En als ze de eieren uit het kippenhok ging halen, was het schortje ook heel handig om de eieren te dragen. Als er visite kwam, konden haar verlegen kinderen onder haar schortje schuilen. En als het koud was kon ze haar armen er indraaien en opwarmen.

Het was ook heel geschikt om de menige zweetdruppeltjes af te vegen, als ze gebukt stond over de kachel, met koken. Hout voor de kachel werd ook in het schortje binnen gebracht. Uit de tuin droeg ze allerhande soorten groente naar binnen. En als de erwten gedopt waren, gingen de schillen in het schortje. In de herfst werd het schortje gebruikt om de appels op te rapen, die onder de bomen lagen. Als oma onverwachts visite aan zag komen, je stond er van te kijken hoeveel meubeltjes dat ouwe schortje nog kon stoffen, in een paar seconden. Als het eten klaar was, ging ze naar buiten en zwaaide met haar schortje, dan wist iedereen dat het tijd was om binnen te komen. Het zal nog lang duren, voordat iemand iets uitgevonden heeft, dat voor zoveel doelen gebruikt kan worden, zoals het schortje! Vergeet niet!! In deze tijd, zouden wij er gek van worden, te weten hoeveel bacteriën er in dat schortje zaten .

Toch heb ik er nooit wat aan overgehouden……..of toch ???????

Gedicht (blijheid)

Blijheid

Een warm gevoel van binnen een stralende lach.

Een zonnige zonnestraal een regenachtige dag

Het leven is genieten

Soms van één moment

laat het dan maar gieten

ook als je buiten bent

want ook een regendruppel

is vaak zo bijzonder

Soms blijft hij hangen aan je wimper

Is dát toch geen wonder?

Dan moet je toch weer lachen

Als je dat voelt en ziet

De zon schijnt dan van binnen

ook als het pijpenstelen giet!

Marianne Ketting

Wandelclub

Beste wandelclub leden:

Er is weinig van gekomen om met elkaar te wandelen dit seizoen, maar we houden de moed erin! Als de maatregelen van de RIVM het toelaten, zullen we weer starten en doorgaan zoals we hebben afgesproken: een route uitstippelen rond Papendrecht en omgeving van maximaal 2 uur, hopelijk met koffie achteraf. Kim neemt om gezondheidsredenen niet actief deel aan het organiseren van de wandelingen, zij blijf wel lid van onze club en zal eventueel meewandelen. Dames, we houden de ontwikkelingen van de vaccinaties goed in de gaten en hopen in het nieuwe seizoen van start te gaan met frisse moed en veel gezelligheid!

Blijf voorzichtig, blijft gezond!

María Verlare, 📞06 49 78 89 88

Van het bestuur

Voelen jullie het ook?

De zon krijgt al meer kracht, al is het ’s morgens vroeg als ik de hond uitlaat nog fris. Het voorjaar komt er aan! Ja, je leest het goed, we hebben weer een hond(je), een vrolijke boomer. Vandaar mijn ochtendwandeling, goed voor mij en voor de hond. Dit is alweer het laatste maandbericht voor de zomerstop, hoewel we al een heel lange “stop” achter de rug hebben. Toen de pandemie begon, hadden we nooit gedacht dat het zo lang zou duren, maar helaas, dat bleek anders. Er is hoop dat als iedereen gevaccineerd is er weer dingen georganiseerd kunnen worden. Wij als bestuur focussen op september om weer te beginnen, maar zeker weet je het nooit. In ieder geval willen we, als de terrassen open mogen, elke eerste dinsdag van de maand koffie drinken bij Deli Papendrecht, vanaf 10.30 uur.

Nog sterker: zodra ze open zijn, ben ik er in ieder geval, welke dinsdag het ook is, kom je dan ook? Kunnen we even bijpraten. Hoe dan ook, het bestuur wenst jullie allen een zo prettig mogelijke zomer en we hopen elkaar in ieder geval in september te treffen. Pas goed op jezelf en blijf gezond.

Namens het bestuur,

Ria Punselie

Corrie’s verhaaltje

O dames, dat Corona, dat is me toch wat,

Wat zijn we dat inmiddels zat. We zitten maar thuis, op zich niet verkeerd. Want je huis is je thuis, wordt altijd beweerd.
Maar dagelijks kleden we ons netjes aan Om gezellig ergens heen te gaan,Want daar zijn we inmiddels wel aan toe, Maar helaas, het is nog steeds taboe. Geen theater, museum of terras….
Ik wou dat het nu maar eens over was. We willen naar een verjaardag of een feest, We willen dat het wordt zoals het is geweest.
Hoelang zitten we nu al in deze boze droom? En hoelang houden we onszelf nog in toom? Het Corona virus blijft ons plagen, Maar wat is nu het nut van klagen?
Laten we eens wat verder kijken, Bijvoorbeeld naar Afrika, want dan zal blijken Hoe fantastisch het hier toch geregeld is, Al gaat er natuurlijk ook wel eens iets mis. ’t Zijn ook maar mensen die steeds moeten beslissen Bedenk dat zij zich ook wel eens kunnen vergissen. We leven in een geweldig land En meestal regeert men er met redelijk verstand. ’t Kan altijd beter, maar er gaat ook veel goed, Dus dames, we houden goede moed. We blijven positief in het leven staan. En gaan er vol goede moed tegenaan. Geniet van de zon, maar ook van de regen, Dan kun je namelijk weer overal tegen. De vaccins zijn daarbij een goede hulp, Dus kom hierna maar weer vlug uit je schulp. Zo hopen we dapper op betere tijden Waarin we elkaar weer kunnen verblijden Met bezoekjes met en aan elkaar, Want dat is hard nodig na dit vervelende jaar. We hopen bij het Netwerk dat we dan heel misschien Elkaar weer spoedig terug zullen zien. Bij onze club van positieve en sterke vrouwen. Hierin heb ik het volste vertrouwen. En dames, laat onze vereniging en bestuur niet in de steek,
Dan houd ik nu op met mijn gepreek.

Corrie Gelderman

Beste Dames,

Nu ik dit schrijf is het eind januari 2021. Waar zullen we het nu eens over hebben? Hè ja, over Corona, want daar horen we niets meer over ! ? !  Nee, dat is natuurlijk een flauw grapje. We worden heel de dag overladen met nieuws en nieuw nieuws over dat Covid 19 virus, via radio en televisie en in de kranten en tijdschriften, soms tot vervelens toe. Natuurlijk zijn we nieuwsgierig en hopen we voortdurend op positieve berichten, maar het is vaak zó verwarrend, dat we er gewoon tabak van krijgen.

Helaas is het toch zaak dat we op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en gelukkig zijn die er. Ik denk dat onze vertegenwoordigers bij de Overheden en de specialisten zoals virologen en ontwikkelaars van medicijnen en vaccins hun uiterste best doen om deze afschuwelijke ziekte te bestrijden en te helpen voorkomen. Ik weet niet hoe jullie er over denken, maar ik erger me er aan, dat onze politici nu bezig zijn elkaar een beetje af te branden. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de komende verkiezingen. Deze ziekte is een nieuw fenomeen en daar moeten we allemaal van leren. Daarbij worden vergissingen en soms zelfs fouten gemaakt. Jammer maar begrijpelijk. Ik hoop dat ze hun verstand en fatsoen terug vinden en gebruiken en zullen gaan samenwerken om de problemen op te lossen. Dat is namelijk een ingewikkelde en verrekt moeilijke klus. Elke stap die ze zetten is toch min of meer een stap in het duister. Ga er maar aan staan. Ik ga er vanuit dat ze alles wat ze doen en beslissen, doen met de beste bedoelingen. Al degenen die nu zo’n grote mond opzetten, zouden het misschien anders hebben aangepakt, maar zeker ook fouten hebben gemaakt. Hopelijk zal het vaccin spoedig verbetering brengen en dat zonder nare bijverschijnselen. Er zullen veel mensen zijn die staan te trappelen om de injectie te krijgen. Anderen zullen twijfelen. Het beste is om hier open en eerlijk over te praten met de huisarts. Omdat mijn man en ik het virus al achter de kiezen hebben, wat heel vervelend en verontrustend was, zullen wij zeker ook met de huisarts overleggen als het zover is dat we aan de beurt zijn. Dit omdat we zelf al antistoffen hebben aangemaakt. Iedereen kan met vragen ook bellen met het RIVM, op nummer 0800-1351.

De afschuwelijke rellen die we hier en daar zien plaatsvinden, hebben natuurlijk niets te maken met  het Coronavirus op zich. Er zijn tegenstanders van de huidige maatregelen en die kunnen het deels uitlokken, maar wat we zien gebeuren wordt uit pure verveling gedaan door een groep, voor het grootste deel jongeren, die door en door verwend zijn op materieel gebied, opgevoed zijn in een maatschappij waar alles kon en elke wens onmiddellijk vervuld werd en nu niet in staat zijn om een stapje terug te zetten. Het is schandalig, maar ook zielig.

Dan heb ik nog een tip voor het gebruik van mondkapjes. Die zijn met recht verplicht in de ruimtes zoals supermarkten, enz. Kom je echter in de buitenlucht en dan natuurlijk niet tussen een mensenmassa maar waar de frisse wind waait, doe dat kapje dan snel af en haal diep adem. 

Met het kapje op adem je voortdurend je eigen uitgeademde en daardoor zuurstofarme lucht in. Daar kan je het benauwd van krijgen of hoofdpijn. Ook op de fiets of in de eigen auto, kapje af, want dan heeft het geen enkele zin en zelfs alleen nadelen.

Verder kunnen we alleen maar hopen dat het Coronaprobleem in dit nieuwe jaar zal worden uitgeroeid. Het heeft nu al voor ontzettend veel ellende en verdriet gezorgd. Laten we daarbij dankbaar zijn dat er zoveel artsen en verzorgers dag en nacht keihard werken om een goede verzorging in stand te houden. Wat dat betreft wonen we in een geweldig land. Met deze positieve woorden wil ik onze vereniging, ons bestuur en alle leden een heel mooi en gezond 2021 wensen.

Corrie Gelderman

Agenda

Contactochtend

Normaliter is er elke eerste dinsdag van de maand een contactochtend in de Palm. De koffie staat dan klaar. Aanvang is zoals gewoonlijk om 10.00 uur. N.b. Vanwege de corona-tijd zijn er geen contactochtenden tot nadere berichtgeving.

Breiclub

Zoals u weet hebben wij een zeer actieve breiclub binnen onze vereniging. Deze dames hebben echter een luxeprobleem, ze worden te groot. Zeker gezien het feit dat er om beurt thuis gebreid wordt en de woonkamers dan een beetje overvol raken Er zijn toch veel dames die het leuk vinden om in een groep te breien, haken en vooral lekker te kletsen. Schroom niet, stuur een oproepje naar het maandbericht richt een nieuwe breiclub op en ga gezellig breien, haken, borduren en vooral gezellig kletsen.

Pape City Singers

Nooit van gehoord natuurlijk. Maar wij zijn het VNP-Koor en gaan verder onder de Pape City Singers. Onder leiding van Gitta van der Ham repeteren we in alle even weken in Residance Gerbrandy. We zingen een gevarieerd programma, van licht klassiek tot pop en evergreens. Plezier in het zingen staat voorop maar het moet ook goed klinken, dat vinden we belangrijk. De contributie bedraagt €7,50 per maand. Je bent van harte welkom om mee te zingen!

Contactpersoon:
Ria Punselie
Tel. 078-6156442
ria.punselie@kpnmail.nl

Van de redactie

 

 

 

 

Tsja, laatste nummer voor de zomerstop, welke zomerstop vroeg ik me af. Kan van alles zeggen over corona, ga ik niet doen. Maar ik hoop zo dat in september alles weer normaal is. Ik heb nu ook een soort zomerreces zeg maar. Zet de laptop even in de “kast”. Ga nu aan de tuin beginnen, best wel een klus hoor, ben namelijk gek op alle soorten bloemetjes, dus veel onderhoud. Ook hoop ik op die mooie niet al te warme zomeravonden dat je heerlijk buiten kan zitten, bbq aan, wijntje erbij en genieten. Deze keer geen recepten beginnen we weer in september mee. Vergeet u dan niet om mij leuke verhaaltjes, recepten, boekverslagen en gedichten te sturen, kan ik weer mooi het maandbericht mee vullen.

Rest mij nog om jullie allemaal een mooie zomertijd te wensen en ik hoop tot in september.

Mieke

Privacywetgeving

Privacywetgeving

Vanaf 25 mei heeft heel Nederland en dus ook onze vereniging te maken met strenge regelgeving (de Algemene Verordening Gegevensbescherming) met betrekking tot het vastleggen van en het omgaan met persoonsgegevens. Mocht u hier vragen over hebben kunt u contact opnemen met een van de bestuursleden.

Wij vragen u als u echt niet op de foto wilt even een stapje opzij te doen. Dit scheelt het bestuur veel werk voordat er gepubliceerd wordt.

Het bestuur dankt u voor uw medewerking in deze.

Ideeenbus

Ideenbus

Soms zit er wel eens een idee in de bus die er op de contactochtend staat. Zo ook de laatste keer. Iemand stelde voor om een lunchclub op te zetten. Helaas is de eetclub gestopt wegens te weinig animo.

Misschien omdat het s ‘avonds was. Het is ook een leuke idee om weer een koffieclub op te richten, zeker tijdens de zomermaanden als er geen contactochtenden zijn. Dus dames heeft u nog wat tijd over om dit te organiseren dan u kunt zich opgeven bij een van de bestuursleden. De adressen en telefoonnummers staan op pagina 1 in ons maandbericht.